Tre sätt att få fler läsare till din blogg

Vem vill blogga utan att någon läser bloggen? Här kommer tre tips på hur du kan få fler läsare till din blogg.

Bloggen

Det är roligt att blogga och nå människor, men eftersom det finns många bloggar kan det kräva ganska mycket arbete att få fler läsare. Om du vill tjäna pengar på din blogg eller verkligen få fler läsare, måste du tänka på din blogg som ett projekt. Om du vill fixa till i hemmet måste du tänka och planera för att det ska bli bra – på samma sätt är det med bloggen. Vill du renovera eller fixa till hemmet eller sommarstugan till ett bra pris, kan du kolla Byggmax som har allt du behöver för både för badrum, tvättstuga och växthus online.

1# Rubriker

Det första som vi läser när vi läser en text är rubriken. På tidningar finns det personer som jobbar med att skapa bra rubriker så att läsarna ska vilja klicka på artikeln. Det första som du bör göra är att se över dina rubriker och fråga dig om de är lockande eller inte. Om du har en hundblogg och skriver om hur man ska uppfostra hundar då måste innehållet i artikeln framgå tydligt för besökaren redan i rubriken. Om du har en valp som heter Mija, så kommer väldigt få personer att klicka på en rubrik med titeln ”Mija kan!” – oavsett hur mycket bra information som du kan ge andra hundälskare om hur de får valpen rumsren. Om din artikel istället heter ”Så får du valpen rumsren”, så kommer både sökmotorer och läsare att premiera dig.

2# Innehåll

Det spelar heller ingen roll vilken rubrik som du har om innehållet inte är bra eller välskrivet. Det är svårt att ta en person som inte någorlunda behärskar det svenska språket på allvar. Du bör gå igenom dina texter med röda pennan och verkligen se över ditt språk. Välskrivet och svåra ord är dock inte samma sak. Be gärna andra personer att läsa dina texter och be om konstruktiv kritik. Tänk också på röda tråden, så att det finns en genomgående tanke med textens uppbyggnad. Börja med de stora penseldragen och gå sedan in på detaljerna. Ju mer pedagogiskt du är, desto fler läsare kommer du att få.

3# Vad skriver du om?

Vad är ditt bloggämne? Vilket bloggämne som du har valt är mycket viktigt för att kunna få läsare. Och om du inte har valt något ämne alls, kommer det att bli mycket svårt. En blogg som handlar om lite av varje, handlar egentligen om ingenting alls – det fungerar om du bloggar för att hålla kontakt med familj och vänner, men inte för att intressera andra. Läsare surfar in på sidor där det står om ämnen som de är intresserade av eller behöver kunskap om. Det kan handla om allt från hundförsäkringar, pajrecept för mjölkproteinallergiker till marknadsföringstips och bra sätt att förlänga mobilbatteriets hållbarhet. Du behöver välja ett ämne som du kan mycket om, sätta bra rubriker och skriva innehållsrika och informativa texter. Då kommer du att få fler läsare.