Blogga om din e-handel

En digital webshop blir naturligtvis också beroende av digital marknadsföring. Det går att marknadsföra sig på andra sätt också, men enklast är att göra det online för att driva trafiken till hemsidan. För att starta en egen webshop krävs egentligen inga förkunskaper även om det kan vara bra att ha gått några kurser inom egenföretagande. Så länge man är beredd på att lägga ned mycket arbete på att få igång sin verksamhet är ambition och motivation det enda man behöver. En webshop innebär att man säljer alla produkter digitalt och det finns ingen fysisk butik att besöka utan alla produkter förvaras i ett lager. I en digital webshop kan man sälja till exempel sexleksaker, kläder eller djurprodukter.

Varför marknadsföra sig med en blogg?

Att starta en e-handel innebär inte att man blir rik på en gång, utan tvärtom kan budgeten vara ganska tajt till att börja med. Produkter ska köpas in, lager ska hyras och emballage för att skicka varorna i måste ordnas. Men för att kunderna ska hitta en så att man faktiskt kan sälja produkterna måste man också lägga tid på marknadsföring. Ett enkelt och framförallt billigt sätt att marknadsföra sig på är att starta en blogg. Med en blogg kan man få en enorm räckvidd och får en chans att beskriva vissa produkter mer ingående och hur man använder dem. Det är också ett bra sätt för kunderna att lära känna en på.

Vad ska man blogga om?

Innehållet i bloggen är det absolut viktigaste och det är bättre att inte blogga alls än att lägga upp meningslöst innehåll. Inläggen bör planeras väl innan de postas för att verkligen ge mervärde åt företaget. Många läsare uppskattar inte inlägg som är ”för säljiga” så se upp med det. Även om det kan vara frestande att skriva inlägg efter inlägg om hur bra ens produkter är så är det bäst att låta bli. Blogga istället om saker som produkterna kan användas till, annat som händer i företaget och visa upp dina kunskaper. De som klickar sig in på bloggen vill bli underhållna och lära sig saker, inte prackas på att de ska köpa produkter. Bygg istället en god relation med läsarna så har du en större chans till att de kommer konverteras till kunder. Kom också ihåg att alltid rikta dig till din målgrupp.

Håll bloggen levande

En blogg som uppdateras ofta med intressant innehåll är kul att läsa och lockar till sig läsare. För att variera innehållet kan du bjuda in gästbloggare, till exempel folk som är experter på olika saker, anordna tävlingar och då och då ge ut rabattkoder. Se också till att alltid svara på kommentarer som kommer in från läsare för att visa att du finns där och är tillgänglig.