Blogg – en dagbok på nätet

Att skriva dagbok är något som följt med människan under många hundra år, och flera av oss har hela lådor fulla av skrivböcker som kladdats ner med våra tankar ända sedan tidiga tonåren. Att skriva dagbok har varit och är ett sätt att få utlopp för tankar, orosmoment och funderingar, samtidigt som dagboken kan vara en god vän att anförtro sig till. I sin egen dagbok kan man uttrycka känslor och åsikter som man annars kanske inte kan, vågar eller bör dela med sig av.

Men förr i tiden var dagboken något personligt och högst privat. Något som inte skulle läsas av andra, något som man höll hemligt och gärna låste in. Idag ser det lite annorlunda ut. I takt med att internet har växt och de sociala medierna har blommat ut åt alla håll och kanter, känner vi människor ett större behov av att höras, synas och dela med oss. I och med internet kan vi finna likasinnade på andra sidan jordklotet och knyta vänskapsband via det skrivna ordet, genom skärmar, tid och rum.

En blogg är en dagbok på nätet, men allt som oftast är den fullständigt tillgänglig. Utan lås, utan lösenord ligger orden där för alla intresserade att läsa. Detta gör att bloggare (de som driver bloggarna) blir offentliga personer, i mindre eller större utsträckning, vilket i sin tur förvandlar dem till så kallade ”Influencers”. Influencers är, som namnet antyder, någon som påverkar. En person som driver en framgångsrik blogg har makten att påverka sina läsare att testa vissa produkter, att ändra åsikter eller att ifrågasätta vissa företag, och mycket mycket mer.

Så, även om en blogg är som en dagbok på nätet så är den mycket mer komplex än den traditionella dagboken där man kan skriva precis vad man vill. På internet måste man tänka på vad man förmedlar, vilka ord man använder och vem som kan eller kommer att läsa det man skriver. En blogg har alltså ofta ett mycket högre syfte än att skribenten ska få ett ögonblicks terapi då denne skriver av sig om vad som hänt under dagen. Dock finns det tusentals väldigt personliga bloggar därute vars författare helt naket berättar om sina tankar, åsikter och sitt välmående. Man skulle kunna säga att det finns lika många olika slags bloggar som det finns bloggare, även om många kan stoppas in under samma huvudrubrik. En blogg kan exempelvis handla om mode och skönhet, om resan mot en efterlängtad graviditet, om psykisk ohälsa, om minimalism, personlig utveckling eller om hästar och husdjur.

Det är det som är så härligt med bloggar, man bestämmer helt och hållet själv vad bloggen ska handla om och man kan utforma den precis hur man vill.